Saturday 30 March 2013

SUROWKA Z BRUKSELKI

Wczoraj znowu mialam ochote na surowizne ale nie mialam zupelnie pomyslu ani na obiad ani na surowke. Stalam niezdecydowana przed polka z warzywami w Asdzie i w oko wpadla mi brukselka. Pomyslalam: jezeli brukselka jest z rodziny kapustowatych a kapuste sie je na surowo w surowkach, to czemu nie uzyc brukselki w ten sam sposob?
Ponizej znajdziecie przepis na obiad jaki wczoraj zrobilam.

SKLADNIKI:
kalafior
1 duza marchewka
ziemniaczki
ok.10 brukselek
seler naciowy
oliwa z oliwy
siemie lniane
sos sojowy
ziola prowansalskie
czerwona papryka
sol, pieprz
maslo roslinne

PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki ugotowac w koszulkach, do blendera wrzucic brukselki przeciete na pol i pociachac niezbyt drobno, marchewke zetrzec na tarce o duzych oczkach, 2 galazki selera pociachac. Wszystkie skladniki wymieszac, polac oliwa z oliwek, sosem sojowym i doprawic do smaku sola i pieprzem. W miedzyczasie ugotowac kalafiora ale krotko, tylko ok. 5 minut w osolonej wodzie. Kiedy ziemniaki sie ugotuja, odcedzic je i do garnka wlozyc lyzke masla roslinnego. Przykryc garnek, potrzasac energicznie i wymieszac tak aby ziemniaki pokryly sie maslem. To samo powtorzyc z przyprawami: ziolami prowansalskimi i czerwona, slodka papryka.
Podawac z kalafiorem posypanym siemieniem lnianym.



Surowka dla osob lubiacych kapuste. Ja za kapusta za bardzo nie przepadam i raczej przepisu szybko nie powtorze.
Smacznego : )

No comments:

Post a Comment