SKLADNIKI NA CIASTO
2 szklanki maki
szklanka cukru (moze byc
troszke mniej, bo ciasto wyszlo dosyc slodkie)
plaska lyzka proszku do pieczenia
szklanka mleka sojowego
pol szklanki oleju
pociachane orzechy
(wloskie,laskowe), mozemy je pociac bardzo drobno lub tylko " z grubsza". Rozgryziony duzy kawalek orzecha w ciescie jest milym akcentem. Ja ciacham czesc drobno a czesc tylko troche.
SKLADNIKI NA MASE KAWOWA
kilka lyzeczek kawy
rozpuszczalnej (mozna dodac rowniez aromat kawowy dla wzmocnienia smaku kawy), ja dalam 7 lyzeczek kawy Nescafe Espresso
2 szklanki mleka sojowego
2 lyzki maki kukurydzianej
(ja dalam 3 ale to bylo za duzo)
cukier (ok.szklanki lub mniej)
Przygotowujemy ciasto:
suche
skladniki mieszamy, nastepnie dodajemy olej i mleko i miksujemy dokladnie. Wylewamy na blache,forme do pieczenia,
wylozona papierem do pieczenia, papier smarujemy tluszczem, np. maslem
sojowym. Ciasto pieczemy w temp. ok 180 stopni. Ja pieklam ok. godziny. W innych
przepisach dla tego typu ciast (biszkopty) podany czas to ok.40 min ale widze, ze moj piekarnik jest slabszy i zawsze pieklam ciasta dluzej niz w przepisach.
W trakcie pieczenia ciasta
przygotowujemy mase:
gotujemy pol kubka mleka i rozpuszczamy w nim kawe. W
drugiej polowie kubka mleka rozpuszczamy make ( mozna trzepac trzepaczka
aby nie bylo grudek) nastepnie gotujemy pozostala czesc mleka. Kiedy mleko
zacznie sie gotowac, wlewamy rozpuszczona kawe oraz mleko z maka szybko
mieszajac drewniana lyzka i zmniejszajac ogien. Energicznie mieszamy az do uzyskania
budyniowatej konsystencji. Po przestygnieciu masy, rozprowadzamy ja po wierzchu
ciasta.
Ponizej dwa zdjecia ciasta - juz rozpoczetego. I znowu nie czekalam do dnia nastepnego aby uzyskac lepsza jakosc zdjec, bo nie mialam pewnosci czy rano cos jeszcze zostanie : )
Smacznego : )
No comments:
Post a Comment