Friday 14 February 2014

Wegetarianska salatka z gotowanych buraczkow

Przepis ten znalazlam w comiesieczniku supermarketu Asda. Nie publikowalam przepisu wczesniej, poniewaz w skladzie jest ser feta. Kiedy bylam weganka to probowalam zastapic fete serem tofu ale nie zdawal jednak egzaminu jako zamiennik.
Salatka jest baaardzo zdrowa. Ja ja jem z tostami ale jezeli chcemy sie odchudzac to sama salatka bedzie znakomitym daniem lub przekaska.

( Edit: dawalam ten przepis w wersji weganskiej  >>TUTAJ  )

SKLADNIKI:
3 - 5 gotowanych buraczkow ( w zaleznosci od wielkosci )
3 lodygi selera naciowego
1 - 2 jablek ( w zaleznosci od wielkosci )
ser feta
nasiona slonecznika
SOS: lyzka miodu, lyzka oliwy, lyzka octu jablkowego. Mozna dodac pare kropel soku z cytryny. Ilosc skladnikow na sos podaje orientacyjnie - nalezy zrobic wg. swojego smaku.

WYKONANIE:
Ciachamy lodygi selera, buraczki i jablko. W miedzyczasie na patelni prazymy nasiona slonecznika - ja daje tyle nasion aby pokryly dno patelni. Robimy sos miksujac razem wszystkie skladniki. Dodajemy slonecznik, sos i na koncu ser feta ( ok. pol kostki ), wszystko mieszamy.
Smacznego : )




No comments:

Post a Comment