Tuesday 1 October 2013

Slodko - pikantna potrawka z marchewki i butternut squash (dynia pizmowa)

Jesien sie zbliza, za oknem zimno, pochmurno... Kiedy zaczelam gotowac obiad naszlo mnie na zrobienie czegos slodko - rozgrzewajacego, czyli pikantnego. W Anglii jednym z bozonarodzeniowych dan sa warzywa korzenne ( slodkie ziemniaki, ziemniaki zwykle, marchewka i pietruszka ) na slodko. Ja zmodyfikowalam ten pomysl i zrobilam marchewke i butternut squosha na slodko z pikantnym twistem : )

SKLADNIKI:
Do potrawki:
pol dynii pizmowej
1 marchewka
2 male papryczki chilli
160 g swiezego szpinaku
2 male cebule
pare zabkow czosnku
maly por
kurkuma, imbir ( mielony ),
syrop klonowy ( mozna uzyc miodu lub innego syropu roslinnego )
olej do smazenia

Basmati ryz, sol
kotlety sojowe, kostka rosolowa warzywna, do panierki: maka i siemie lniane, olej do smazenia.


PRZYGOTOWANIE:
Zalewamy wrzatkiem siemie lniane, na panierke, moczymy kotlety sojowe w bardzo goracym rosole warzywnym, odcedzamy i odstawiamy na bok.
Ciachamy cebule, pora, czosnek i chilli. Podsmazamy cebule i pora. W miedzyczasie na tarce o duzych oczkach scieramy marchewke i dynie. Pozniej dodajemy chilli i czosnek a po chwili, aby aromat nie ulecial, dodajemy marchewke i dynie. Dusimy na malym ogniu. Nastawiamy ryz na gotowanie, solimy - wczesniej mozna go namoczyc - ugotuje sie szybciej.
Kiedy warzywa beda na wpol przeparowane, dodajemy przyprawy: kurkume i imbir oraz odrobine syropu lub miodu ( tak okolo lyzki ), mieszamy i dusimy dalej. Pod koniec duszenia dodajemy szpinak.
Smazymy kotlety sojowe.

I to wszystko. Mi bardzo smakowalo : )
Smacznego.



No comments:

Post a Comment