Thursday 27 June 2013

CIASTECZKA OWSIANE

Lubie na deser "dopchac sie " po obiedzie czyms zdrowym i slodkim. Pomyslalam o ciasteczkach owsianych. Przegladnelam kilka przepisow w necie ale zaden nie przemawial do mnie, wiec wymyslilam przepis sama.

SKLADNIKI:
2-3 szklanki platkow owsianych
bakalie ( rozne orzechy, suszone owoce )
kawalki czekolady
syrop klonowy/miod/cukier/syrop z agawy
odrobina maki






WYKONANIE:
Platki zalewamy wrzatkiem. Zamiast wrzacej wody mozemy uzyc jakiegos mleka roslinnego. Wlewamy tylko tyle wody aby pokryla platki i czekamy az platki sie rozmocza. Kiedy platki beda mialy konsystencje bardzo gestej papki, dodajemy do nich bakalie, kawalki czekolady i wybrana slodycz, ja uzywalam syropu klonowego. Mozna dodac odrobine maki - ja pierwsze ciasteczka zrobilam bez maki i dla mnie byly ok ale moj chlopak upieral sie, ze maka powinna byc, wiec do drugich dodalam troszke maki.
Wszystkie skladniki dokladnie mieszamy. Blache do pieczenia wykladamy papierem do pieczenia, smarujemy olejem lub maslem. Formujemy ciasteczka i pieczemy w temperaturze ok. 180 stopni, ok. 20-25 minut. Aby ciasto nie lepilo nam sie do rak, rece musza byc zmoczone woda.

Pierwsze ciasteczka byly bez maki:







Drugie zrobilam z odrobina maki ale zapomnialam dodac slodkosci, wiec polalam je po wyciagnieciu z pieca syropem. Dodalam rowniez do ciasta kawalki czekolady i na wierzch:

:


No comments:

Post a Comment