Friday 3 May 2013

SOCZEWICA ZE SZPINAKIEM

Dzisiaj bylam taka glodna, ze nie zrobilam zdjecia zawartosci mojego talerza ale po posilku zrobilam zdjecie tytulowej potrawie. Soczewice ze szpinakiem jadlam ze starta swieza marchewka oraz z mlodymi ziemniaczkami polanymi oliwa z oliwek i posypanymi natka pietruszki.

SKLADNIKI:
duza garsc swiezego szpianku ( lub mrozonego )
1 -2 male pory 
pol papryczki chilli
3 - 5 zabkow czosnku
garsc soczewicy
pol kostki rosolowej weganskiej
olej do smazenia

PRZYGOTOWANIE:
Gotujemy soczewice w rosole weganskim a w miedzyczasie podsmazamy pory. Kiedy zmiekna dodajemy czosnek i chilli i chwilke podsmazamy aby przeszlo wszystko zapachami. Dodajemy szpinak i dalej smazymy tak dlugo az szpinak zmieknie i zmniejszy objetosc. Na koniec dodajemy soczewice, ktora odcedzamy z rosolu.
Podawac z marchewka starta i ziemniaczkami.




No comments:

Post a Comment