Thursday 2 May 2013

MAKARON Z OLIWKAMI I SZPARAGAMI

Nie jestem wielka fanka oliwek, szczegolnie jak ogladnelam program o tym jak sie robi ciemne oliwki ( naturalnie sa tylko zielone ) ale czasami mam ochote na slonosc oliwkowa w jedzeniu. Wymyslilam wiec makaron z warzywami i z oliwkami.

SKLADNIKI:
makaron z ciemnej maki
puszka pomidorow
pol baklazana
cebula mala 
sredniej wielkosci por
mala paczka mlodych szparagow
3-4 zabki czosnku
oliwki zielone ( moga byc nadziewane )
natka pietruszki
sol, pieprz 
olej do smazenia

PRZYGOTOWANIE:
Podsmazamy cebulke wraz z porem. W miedzyczasie gotujemy makaron. Kiedy cebulka i por zrobia sie miekkie, dodajemy czosnek i chwile smazymy a pozniej dodajemy baklazana. Przez chwile wszystko razem smazymy a potem zalewamy pomidorami z puszki i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu przez kilka minut. W miedzyczasie gotujemy szparagi ale bardzo krotko, pare minutek. Kiedy szparagi sie juz podgotuja, wrzucamy je do warzyw i dodajemy ugotowany makaron. Wszystko mieszamy, solimy, pieprzymy. Posypujemy natka pietruszki i dodajemy oliwki - ile uwazamy.

Czestym bledem przy przygotowaniu makaronu, np. spagetti, jest to ze z reguly polewamy makaron sosem - a to jest blad. Kiedys ogladalam program kulinarny z szefem kuchni - Wlochem, i on powiedzial, ze ZAWSZE dodajemy makaron do sosu i mieszamy, nigdy odwrotnie.

Wazne jest aby przygotowane danie bylo kolorowe. Nie tylko ze wzgledu na atrakcyjnosc dla oczu ale przede wszystkim ze wzgledu na zawartosc witamin. Im bardziej kolorowe danie - tym wieksza roznorodnosc witamin.

Smacznego : )


No comments:

Post a Comment