Wednesday 20 March 2013

PIECZONE WARZYWA KORZENNE NA SLODKO

Inspiracja do dzisiejszego obiadu byl przepis angielski na danie bozonarodzeniowe: marchewka i pietruszka na slodko.

SKLADNIKI:
3-4 ziemniaki
1 marchewka
1,5 buraczka sredniej wielkosci
pol butternut squash
swiezo wycisniety sok z 1,5 pomaranczy
1-2 lyzki miodu (ja lalam bez odmierzania)
imbir suszony sproszkowany 
oliwa z oliwek

WYKONANIE:
Wszystkie warzywa kroimy, polewamy oliwa z oliwek, miodem i wycisnietym sokiem z pomaranczy, mieszamy. Dodajemy odrobine imbiru. Warzywa, wraz z sokiem jaki 


powstanie, wykladamy na blache wylozona folia kuchenna i pieczemy przez ok 10 min a pozniej przestawiamy piekarnik na grilla - jezeli mamy taka opcje. Pieczemy do momentu az wszystkie warzywa beda miekkie i odrobine przyrumienione na wierzchu.




No comments:

Post a Comment