Wednesday 27 March 2013

ZUPA POMIDOROWA Z SOCZEWICA

Wczoraj zrobilam zupe pomidorowa z roznego rodzaju lentilkami i z bobem. Do zrobienia tejze zupy natchnal mnie przepis na zupe minestrone znaleziony TUTAJ.

Ja zrobilam ta zupe troche inaczej, po swojemu.

SKLADNIKI:
puszka pomidorow (pulpa)
puszka jakiegos groszku, grochu, fasolki. Ja uzylam bobu w puszce a za pierwszym razem duza biala fasole, rowniez w puszce
garsc makaronu
rozne rodzaje soczewicy, najlepiej takie, ktore nie trzeba namaczac a wiec jak najmniejsze. Ja uzywam: red lentils, toor dal, green lentils
cebula
2 marchewki
2 pietruszki
kostka rosolowa weganska
oliwa z oliwek
swiezy korzen imbiru, ok 1 cm gruby
papryczka chilli
natka pietruszki 
2-3 galazki swiezego rozmarynu 



PRZYGOTOWANIE: 
Cebule pokroic i podsmazyc na oliwie, nastepnie dodac pokrojone warzywa (marchewka i pietruszka), podsmazyc przez moment i zalac 1,5l rosolem weganskim. Gotowac tak dlugo az warzywa beda podgotowane i dodac pociachany imbir, rozmaryn oraz papryczke chilli. Po paru minutach dodac pomidory i fasolke i/lub soczewice a na koniec makaron. Gotowac tak dlugo az makaron sie ugotuje. Podawac z pociachana na wierzchu natka pietruszki.









Zupa niby bogata w skladniki odzywcze i rozne witaminy ale niestety za bardzo sie nia nie najedlismy, wiec bylam zmuszona zrobic na drugie danie jakies kanapki. Nie mialam za bardzo produktow aby zrobic cos do chleba. Myslalam, myslalam i wymyslilam serek silken tofu z tahini light. Na mysl przyszedl mi bialy ser ze smietana i cynamonem, jaki czasami kiedys jedlismy i musze przyznac, ze ten moj wymyslony serek smakowal bardzo podobnie : )
Jak go zrobilam: rozgniotlam widelcem ok. pol opakowania serka tofu, dodalam 2-3 lyzeczki tahini, cukier a raczej crystallised coconut nectar czyli kandyzowany/skrystalizowany nektar z kokosa. Calosc wymieszalam i na chlebek : )
Tutaj mozecie przeczytac szczegoly o tym nektarze kokosowym: www.hollandandbarrett.com/pages

Serek byl pyszny.

Smacznego : )


No comments:

Post a Comment