Saturday 23 March 2013

PIECZARKOWE RACUSZKI Z SOSEM SZPINAKOWYM

Dzisiejsze danie wymyslilam calkiem przypadkowo, siedzac z glowa w lodowce ; ) i zastanawiajac sie: co zrobic na obiad? Mam w domu calkiem duzo produktow ale zupelnie nie mialam pojecia, jak polaczyc te wszystkie skladniki aby danie bylo jadalne. I nagle doznalam olsnienia. Wymyslilam racuszki pieczarkowe ( pierwotnie mialy to byc placki ale po zrobieniu, okazalo sie, ze smakuja jak racuszki) z sosem szpinakowym.

SKLADNIKI:
Racuszki:
10 pieczarek
1 duza marchewka
2 male garstki platkow owsianych
maka zwykla
maka kukurydziana
szklanka mleka sojowego
soda do pieczenia
majeranek, sol, pieprz, imbir
oliwa do smazenia

Sos:
1 cebula
kilka zabkow czosnku
kostka weganska rosolowa
2 garscie szpinaku swiezego
maka
sos sojowy 



PRZYGOTOWANIE:  
Cebule pociachac i podsmazyc na oliwie na wolnym ogniu. W miedzyczasie pociac drobno pieczarki, zetrzec na tarce z duzymi oczkami marchewke. Platki owsiane zalac wrzatkiem (pol szklanki). Do naczynia wlac szklanke mleka sojowego, dodac make zwykla, troche maki kukurydzianej (mniej wiecej w stosunku 1:4) i pol lyzeczki sody do pieczenia. Dodac platki. Wszystko wymieszac mikserem. Dodac tyle maki aby uzyskac konsystencje bardziej gesta niz na nalesniki. Dodac pieczarki i marchewke, wymieszac, posolic, popieprzyc, poimbirzyc : ) W miedzyczasie podsmazamy cebule i gdy juz bedzie miekka, przekladamy ja do pojemnika. Smazymy racuchy.

W miedzyczasie robimy sos: rozpuszczamy kostke weganska rosolowa, wlewamy odrobine wody do blendera i miksujemy wraz ze szpinakiem tak drobno jak sie da. Przekladamy do garnka, mieszamy zmiksowany szpinak z rosolem weganskim, dodajemy cebulke oraz kilka zabkow wycisnietego czosnku i gotujemy. Kiedy sos sie zagotuje, zmniejszamy ogien i dodajemy make wczesniej wymieszna z odrobina wody. Maki dodajemy tyle aby uzyskac konsystencje sosu. Doprawiamy do smaku sosem sojowym.

Z tych proporcji wyjdzie nam ok. 14 plackow. Sa bardzo sycace.

Smacznego : )






No comments:

Post a Comment